De geschiedenis

De Regionale Modelvliegclub Friendship heeft een rijke geschiedenis en is ontstaan door samengaan van verschillende verenigingen. De Zwolse Luchtvaartclub bestond reeds vóór de tweede wereldoorlog. Tijdens de tweede wereldoorlog werd er niet actief met modellen gevlogen. Zodra echter de oorlog voorbij was werden de modellen van zolder gehaald en werd er gevlogen.

Bij de Zwolse Luchtvaartclub werd vanaf het begin altijd vooraan gelopen als het ging om technische vernieuwingen. Er werd veel gevlogen met vrijvliegende modellen. Zodra de mogelijkheid er was werd er een radio ingebouwd om zo op afstand het model te besturen. Een van onze leden is zelfs nog in het bezit van dergelijke apparatuur. Er werd veel met lijnbestuurde modellen gevlogen in de diverse onderdelen. Vooral in combat, speed en stunt waren de leden van de Zwolse Luchtvaartclub in Nederland beroemd.

976694_514869565238231_880388213_o

De Zwolse Luchtvaartclub kende in haar bestaan vele hoogtepunten maar ook zeer rustige perioden. Nadat opnieuw in de zestiger jaren de club opnieuw leven is ingeblazen kwam de Zwolse Luchtvaartclub in contact met de Zwolse Luchtverkenners. Een tak van de padvinderij die zich bezighield met modelvliegen maar als groot doel had om met echte, mensdragende, zweeftoestellen te gaan vliegen. De Zwolse Luchtvaartclub en de Zwolse Luchtverkenners gingen samenwerken en daaruit ontstond een nieuwe vereniging de Aero Club Salland. Deze vereniging had een afdeling zweefvliegen en een afdeling modelvliegen. De zwevers vlogen in de gemeente Dalfsen op de Dalmsholte en de modelvliegers vlogen in de gemeente Zwolle op het industrieterrein de Blokjes. De zweefvliegers vliegen nog steeds op dezelfde locatie.

 

De modelvliegers moesten met de komst van de industrie naar een andere locatie zoeken. Het vinden van een geschikt terrein voor het modelvliegen bleek niet eenvoudig maar uiteindelijk werd er een geschikte locatie gevonden in de gemeente Dalfsen. In de gemeente Dalfsen was er al een modelvliegclub met de naam Modelvliegclub Dalfsen. De afstand van de vlieglocatie was zo kort dat de besturen van beide verenigingen de koppen bij elkaar staken om te onderzoeken of het wellicht mogelijk en gewenst was tot één vereniging te komen. Het resultaat is dat er werd besloten samen te gaan en zo ontstond een nieuwe vereniging. Op de oprichtingsvergadering was er nog geen naam voor de vereniging bekend. Om tot een naam te komen hadden beide verenigingen hun leden opgeroepen ideeën op te sturen. Uit het aantal inzendingen werd gekozen. De meerderheid van stemmen was voor de naam Regionale Modelvliegclub Friendship. Werkelijk een goede keuze omdat de leden uit de regio kwamen de aard van de vereniging tot uitdrukking werd gebracht en tevens dat het een vrienden overeenkomst was met gelijkgezinden. Daarbij komt dat de Friendship de naam is van de trots van onze toenmalige vliegtuigbouwer FOKKER.

 

Logo rmf 100

De locatie aan de Welsummerveldweg 4 waar de vereniging met haar modellen vliegt wordt nu al meer dan dertig jaar als modelvliegveld gebruikt. De gemeente Dalfsen heeft het zelfs op de kaart gezet en menig toerist komt in de vakantie even met de fiets een kijkje nemen bij de altijd bezige leden. De leden vliegen met alle typen modelvliegtuigen. Alle modellen zijn radio bestuurd. Er vliegen schitterende schaalmodellen maar ook modellen die er alleen maar voor geconstrueerd zijn de onmogelijkste capriolen mee uit te halen. Er wordt ook met modelhelikopters gevlogen die in tegenstelling tot hun echte voorbeelden allerhande kunstvluchtfiguren vliegen. Ook op de kop vliegen behoort tot de mogelijkheden.